Wat is homeopathie?

Individueel ziektebeeld

Klassieke homeopathie stelt de mens in zijn geheel centraal. Niet alleen de ziekte, maar de totale mens wordt behandeld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de wetenschap dat de mens over een zelf genezend vermogen beschikt. De homeopathie is een geneeswijze die dit natuurlijk, zelf genezend vermogen activeert: uiteindelijk geneest men zichzelf. Door versterking van het afweersysteem is het mogelijk de vatbaarheid en aanleg voor ziekten te verminderen. Homeopathie streeft naar een algemene verbetering van de toestand van de patiënt.

Bij ieder mens uit de ziekte of klacht zich op een andere manier. Voordat de homeopaat een passend middel kan uitkiezen is het van belang, dat deze een goed inzicht heeft in de persoon, die voor behandeling komt.

Behalve de hoofdklacht waarmee de persoon komt, wordt daarbij ingegaan op:  de mogelijke oorzaak van de klachten, andere klachten en zwakke plekken, algemene zaken zoals eet- en slaapgewoonten, ziektegeschiedenis, karakter en persoonlijkheid, de leefomgeving en het gezinssysteem. Bij kinderen is ook informatie over zwangerschap, bevalling en babytijd van belang.

‘Similia Similibus Curentur’

Het gelijke moet worden behandeld met het gelijksoortige om zo de ziekte op te lossen.
Voorbeeld:Wat gebeurt er als je een ui snijdt: Tranen en neusafscheiding.
Het homeopathische middel Allium Cepa (gemaakt van ui) is een belangrijk middel bij hooikoorts met tranende ogen en verkoudheid.

Waarom Homeopathie?

Het verschil tussen de homeopathische geneeswijze en de reguliere geneesmethoden?

De homeopathie staat niet tegenover de ‘gewone’ geneeskunde. Homeopathie en de reguliere geneeswijzen vullen elkaar aan en versterken elkaar juist bij de bevordering van iemands welzijn. Bij de reguliere geneesmethoden wordt geprobeerd om iets wat iemand als klacht ervaart te onderdrukken met medicijnen. Zo wordt bij hoofdpijn een pijnstiller gegeven waarmee de klachten voor korte tijd worden verlicht. Om deze reden moeten de medicijnen met regelmatige tussenpozen worden herhaald. De klachten worden dus niet genezen, maar onderdrukt. Daarnaast is er geen medicijn zonder bijwerkingen. In de homeopathie is het de bedoeling om de balans in iemands lichaam en geest, met natuurlijke medicijnen, zo goed mogelijk te herstellen waardoor de klacht zichzelf opheft.

Wetenschappelijk onderzoek naar bewijsvoering homeopathie

Er is internationaal een ruim aanbod van wetenschappelijke onderzoek dat aantoont dat homeopathie werkzaam is bij diverse kwalen en aandoeningen zoals psoriasis, ADHD, depressie, etc. Zie de website van the Homeopathy Research Institute. De Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland heeft een aantal van deze onderzoeken in het Nederlands vertaald, zie de website van de KVHN. Regelmatig plaatst de KVHN nieuwe publicaties op de website. Daarnaast investeert de Vereniging Homeopathie ook zelf in het opzetten van wetenschappelijke onderzoek.